TEACH USA

Програма

 

TEACH USA е програма за културна и образовна размена на професори и наставници, и е под директна надлежност на Државниот Департмент на САД.
Со оваа програма им се овозможува на професорите и наставниците да работат со полно работно време во американски училишта во времетраење од најмногу 5 години, платени според истите стандарди како и американските професори и наставници.

Позициите во областа на:

 • Основно образование
 • Математика
 • Наука
 • Светски јазици(кинески, шпански итн.)
 • Посебно образование
 • Уметност
 • Музика

Основни можности кои ги предлага оваа програма се:

 1. Работна дозвола за работа во основно училиште како наставник со полно работно време во времетраење од најмногу од 1 година со можност за продолжување до максимум 5 години.
 2. Плата како и американските наставници со годишна заработка од $30.000 до $60.000. Платата се одредува во зависност на искуство и локацијата каде ќе се пласирате.
 3. Можност за J2 виза за сопружници и деца.

TEACH USA дава можност за:

 1. Запознавање од блиску со начинот на кој работат и живеат американците;
 2. Работно искуство во американско училиште;
 3. Справување во нај различни ситуации; создавање на контакти кои ќе ти помогнат во иднина;
 4. Единствена можност за учење на различни методи на предавање и вметнување на интернационална перспектива во американските училници;

 

 

Кој може да учествува?

КОЈ МОЖЕ ДА УЧЕСТВУВА?

 • Учесници кои имаат завршено високо образование односно поседуваат образовна квалификација еквивалентна на Диплома за завршено високо образование според американски стандарди.
 • Учесници кои имаат минимум од две години работно искуство со полно работно време по дипломирањето, како професор/наставник.
 • Учесниците треба да имаат напредно ниво на Англиски јазик.
 • Оцена на кредити од одобрена американска агенција.
 • Учесникот треба да ги задоволува барањата за сертификација на државата во која ќе работи.

 

ЦЕНА НА ПРОГРАМАТА

Оваа програма е бесплатна за учесниците.

Трошоци надвор од програмата кои треба да ги покрие учесникот се следниве:

 1. Таксата за виза-(160 УСД);
 2. Авионски билет-(600-1000 УСД);
 3. Медицинско осигурување (700-900 УСД);

ШТО ВКЛУЧУВА ПРОГРАМАТА?

 • Професионална подршка за “спојување” на наставниците со училиштата.
 • Правна подршка за целосниот виза процес и процес за добивање на целокупната документација.
 • Помош и подршка во процесот на патување и локалната заедница.
 • Ориентација пред заминување и ориентација по пристигнување во САД.
 • Подршка за обезбедување на сместување.
 • Подршка за отворање на банкарска сметка.
 • Подршка за обезбедување медицинско осигурување.
 • Подршка за обезбедување на американска лиценца за наставници
 • Професионален развој.
 • 7/24 подршка во случај на итни ситуации

 

АПЛИЦИРАЊЕ

Аплицирањето започнува на 1 јануари 2020 год и трае до 30 април 2020 год.

Интервјуата со училиштата се спроведуваат во мај-јуни 2020 година.

Интервјуто за виза се спроведува во јули 2020 година.

Почеток на работата е август 2020 година.

 

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ

 • Слика;
 • Пасош;
 • Професионални препораки (на англиски јазик);
 • Професионална биографија( на англиски јазик);
 • Дипломи (судски преведени и заверени на нотар)